Българската фирма Dronamics с първи успешен безпилотен полет!

  • 15 снимки от първия полет на Black Swan 15 снимки от първия полет на Black Swan

25 May 2023

Dronamics, първата в света авиокомпания за карго дронове, обяви днес успешното завършване на първия полет на своя флагмански самолет, Black Swan, на летище Балчик в България. Полетът демонстрира потенциала на логистичната индустрия за повишаване на ефективността при транспортирането на продукти.

Роден от желанието на двама братя да намерят по-бърз, по-екологичен и по-достъпен начин за доставка на стоки, Dronamics е на мисия да осигури доставка в същия ден за всички и навсякъде. Този важен крайъгълен камък е кулминацията на месеци на наземни тестове и полети в контролирана среда. Самолетът Black Swan беше дистанционно пилотиран от двама пилоти на търговски авиолинии от наземната контролна станция Dronamics.

Успешният полетен тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която трябва да започне по-късно тази година, обслужвайки индустрии като електронна търговия, фармацевтика, резервни части и нетрайни стоки с бързо и рентабилно решение за посрещане на развиващите се потребителски нужди.

„От деня, в който за първи път си представихме как може да изглежда самолетът Black Swan, работихме за този полет. Днес ние създадохме история и се гордеем, че демонстрирахме валидността на нашата дрон технология,” коментира Константин Рангелов, съосновател и технически директор на Dronamics.

„Необходима е огромна работа, вяра и стремеж, за да докажем, че това, което сме предвидили, работи. Вече можем да се съсредоточим върху следващата стъпка, разгръщането на нашите търговски операции, и не можем да бъдем по-развълнувани,“ добавя брат му Свилен Рангелов, който също е съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

Първородната Godzilla!