JMC Teshun е китайски електрически бус с дъх на Transit от 80-те


20 Feb 2023

Това е JMC Teshun EV - електрически панелен ван за Китай, който най-вероятно ви изглежда едновременно познато и много странно. Машината представлява електрическата версия на Teshun, който се произвежда от компанията JMC (Jiangling Motor Corporation), най-известна със съвместното си предприятие с Ford. Няма как да не ви прави впечатление, че бусът е до много голяма степен базиран на второто поколение Ford Transit, който се появява на бял свят в средата на 80-те години на миналия век.

Интересното обаче е, че това второ поколение Transit се произвежда в Китай от JMC-Ford в периода между 1997 г. и 2016 г. с фейслифт през 2006 г. През 2017 г. производството на модела е прехвърлено на JMC, което запазва возилото почти без промени на поточните линии. 

JMC Teshun EV се задвижва от един електрически мотор, разположен отпред. Мощността е 163 к.с. с максимален въртящ момент от 320 Нм. Електричеството се съхранява в 65 кВтч CATL батерия за пробег по китайския стандарт CLTC от около 300 километра. Бързото зареждане отнема 48 минути до 80% батерия. Пълното зареждане на 120-волтов контакт пък отнема 11 часа. Максималната скорост е 120 км/ч, а ускорението 0-100 става за 13,3 секунди.

Ако се загледате по-детайлно, ще забележите, че новата предница на модела всъщност са панели, които са прикрепени директно към съществуващата каросерия на Ford Transit. В кръга на шегата бихме желали да видим дали отдолу се крие втори чифт фарове.

Първородната Godzilla!