В Турция Ford и LG ще строят един от най-големите заводи за батерии в Европа


22 Feb 2023

Пореден нов завод от автомобилната промишленост ще бъде изграден много близо до България, но не в България. Ford, LG Energy Solution и Koç Holding подписаха меморандум за разбирателство (MoU) за създаване на ново съвместно предприятие, което ще бъде фокусирано върху производството на клетки за батерии. Планира се изграждането на едно от най-големите в Европа съоръжения за акумулаторни батерии за електрически превозни средства, което ще се позиционира близо до Анкара в Турция.

Новото съвместно предприятие ще бъде разположено в организирана индустриална зона в Башкент, близо до Анкара. Проектът е на път и се очаква изграждането да започне по-късно тази година. Предвижда се производството да стартира през 2026 г., като трите страни се ангажират с поне 25 ГВч годишен производствен капацитет, който потенциално може да се разшири до 45 ГВч.

Новият joint venture се основава на дългогодишните бизнес отношения на Ford както с LGES, така и с Koç Holding. Ford и LGES работят заедно повече от десетилетие, като в момента LGES доставя батерии от своя завод в Полша за Ford Mustang Mach-E и E-Transit. Ford Motor Company и Koç Holding, от своя страна, се радват на силна връзка, която датира от почти век и включва успешното съвместно предприятие Ford Otosan, създадено преди повече от 60 години.

Лукс от Китай!