GM патентова технология за самопочистване и дезинфекция на тъчскрийн повърхности

  • Галерия с 4 изображения. Галерия с 4 изображения.

02 Mar 2023

Колкото повече автомобилните производители съсредоточават управлението на различни функции в екрани, толкова по-често ни се налага да ги докосваме. Което може да доведе до преразход на кърпички или препрати за почистване, ако OCD-то ви е изострено и се дразните на отпечатъците по иначе лъскавите LCD (не от “light compulsive disorder”) повърхности.

General Motors изглежда, че подготвят решение на проблема, което е входирано в патентното бюро с означение US 11,579,340 B2. Патент с идеи и технологии, който да сложи край на мръсните екрани. Звучи супер.

Каква е идеята? Използване на т.н. фотокаталитично покритие, нанесено върху сензорния екран. Това е обикновено водоотблъскващ филм, който обаче става хидрофилен, при активиране от UV светлина. Тоест, тогава може да абсорбира влага от въздуха, която пък инициира каталитичен процес убиващ микробите и премахващ органичния материал на повърхността.

Самото активиране може да става по естествен начин, чрез слънчевата светлина. Хитростта тук обаче са ултравиолетовите светодиоди, които излъчват светлина с дължина на вълната в диапазон 365-405 нанометра. Тоест, почистването ще може да се активира и по желание, чрез меню или да се настрои да се случва периодично. В момента подобна техника се използва за самопочистване на слънчеви панели.

Лукс от Китай!