Нидерландия обмисля междуградско ограничение на скоростта от 60 км/ч


08 Mar 2023

Safe Traffic Netherlands, организация, която следи за пътната безопасност в Нидерландия, призова ограничението на скоростта на провинциалните пътища в страната (N-Roads) да бъде намалено от 80 до 60 км/ч, за да се намалят допълнително пътнотранспортните произшествия.

Според данни на нидерландската полиция 41 процента от всички фатални пътни произшествия в страната стават именно на отсечки от тези пътища, които у нас наричаме междуградски. Според пътната организация в много голяма част от случаите вина за инцидентите носи именно високата скорост, която пък по нашите стандарти дори е ниска.

Има обаче и някои особености, които трябва да се вземат предвид. Пътищата в Нидерландия са по-тесни от тези у нас и обикновено са заобиколени от много малки банкети. В някои случаи в съседство до пътищата са големи дървета, къщи или предприятия, което повишава риска.

„Правителството е избрало така наречения подход, ориентиран към риска, при който 80 км/ч ограничение не е подходящо при наличието на дървета на разстояние от само 60 сантиметра от пътя. Проверки на секции, мобилни системи за безпилотен контрол и по-високи глоби за прекомерни нарушители, които могат да осигурят по-ефективно прилагане, изглежда са запазени само за главната пътна мрежа, докато те също могат да се предлагат и при междуградските отсечки", коментират още от огранизацията.

Първородната Godzilla!