Скандалният The Beast с осем фара и 27-литров V12 от… танк. Продава се на търг

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

09 Mar 2023

С лице, което няма да хареса и на майка му, т.н. The Beast (не този на президента на САЩ) определено не е красив автомобил. Би паснал чудесно на Уензди от „Семейство Адамс“ или пък на Круела Девил, но пък визията е в унисон с характера на колата. Който е брутален, поради това, което се крие под огромния преден капак. А именно – 27-литров Rolls-Royce Merlin V12, който е взет от танк.

Историята на този автомобил е интересна и буквално скандална. Тя започва с идея на британец на име Пол Джеймсън, който изработва шасито през 1966 г. То е смес от Jaguar в задната си част, от Wolseley в предната, с „примеси“ от прилично количество стоманени профили. Пол забол 27-литровата Rolls машина в него и се свързал с друг ентусиаст, Джон Дод (на снимката горе), занимаващ се със скоростни кутии.

Молбата на оригиналния създател била Дод да му направи адекватна кутия, която да издържа на абсурдния въртящ Дмомент. В последствие обаче Джеймсън продал шасито на Джон, който поръчал купе от фибростъкло, с комични пропорции, а за решетка избирал елемент Rolls-Royce, заедно с „Летящата Емили“, заради двигателя. Резултатът бил, както вече писах по-горе, брутален. През 1973 г. колата регистрира максимална скорост от 295 км/ч! Тя е дълга 5,8 метра, тежи колкото малка планета, а мощността се предполага, че е около 760 к.с. През 1977 г. дори влиза в книгата за рекорди „Гинес“, с рекорд за най-мощен автомобил.

Всичко било чудесно, докато един ден Джон не унизил немски барон с Porsche на аутобана. Аристократът бил озадачен от визията на този невиждан Rolls, което го провокирало да се свърже с британската марка и да им сподели явно възмущението си. Адвокатите на Rolls-Royce запретнали ръкави. Но преди да предприемат мерки, при връщане на автомобила от Швеция, възникнал пожар. Вместо обаче да пенсионира Звярът, Джон намерил нов мотор, пак същия, и дори подобрил колата.

Последвал съдебен процес, който ексцентричният британец загубил. В следствие на това загубил и къщата си, други ценни вещи, включително и двумоторен самолет. После Джон избягал в Испания, успявайки някак си да укрие скандалното си творение във Великобритания. Няколко години по-късно изобретателят променил решетката променя във вида, в който виждате на снимките и започнал да кара The Beast сравнително често. Относително често, поради редица неудобства, сред които и разхода на гориво – 118 л/100 км или по малко под литър и двеста на… километър.

Джон почива през 2022 г. на 90-годишна възраст. Преди това обаче успява да докара Звярът на Острова и дори да мине технически преглед. Смята се, че колата е имала четирима собственици, всичките членове на семейството. В момента пробегът е 10 685 мили или около 17 хил. км., а обявата е в платформата за търгове carandclassic.com.

Към момента на списване на материала остават седем дни, а надаването е достигнало до 28 хил. паунда. За колко ще се продаде, предстои да разберем.

Първородната Godzilla!