Отново експеримент с мигащ зелен светофар, този път в Стара Загора


10 Mar 2023

През ноември 2021 година в София спря да действа т.нар. мигащо зелено - сигнал на светофара, който предупреждава шофьорите за край на зеления цвят и подготвяне за спиране. Честно казано, експериментът ни хареса доста и виждахме реален смисъл от него, жалко, че така и не успя да бъде узаконен и върнат, поне засега. С радост съобщаваме, че същият експеримент ще се стартира в Стара Загора, дано този път с по-успешен край.

В града по инициатива на Европейския център за транспортни политки (ЕЦТП) в продължение на година ще се проведе експеримент, като се въведе "мигащо зелено" на светофарите. Идеята бе огласена по време на посещение в града на инспекционен екип на ЕЦТП, който се срещна със заместник кмета Радостин Танев.

Той обяви, че целта на експеримента е многостранна - намаляване на скоростта, но и на вредните емисии. В Стара Загора той ще се приложи, след като са регистрирани много ползи от подобен режим на кръстовище в София.

"При наличието на „мигащо зелено“ нарушителите, които преминават на червен светофар, са спаднали с 800 за петнадесет дни. Нашето проучване показа, че при наличие на този режим на работа на светофарната уредба, скоростта в зоната на кръстовището спада, т.е. водачите, когато видят отдалеч „мигащото зелено“, започват да намаляват“, разясни пред медии и граждани Диана Русинова, председател на УС на ЕЦТП.

„Мигащото зелено“ ще бъде въведено в целия град Стара Загора, но поетапно, като се стартира от събота, 11 март с кръстовището при бул. "Цар Симеон Велики“ и ул. "Димчо Стаев“. Радостин Танев обясни, че на всички входове на града ще бъдат поставени табели, информиращи водачите, че светофарите в града работят с "мигаща зелена светлина“. След края на експеримента информацията ще бъде подробно анализирана, за да се преценят плюсовете и минусите. И ако данните покажат положителни тенденции, ще се подготви предложение за законодателни промени на национално ниво.

Лукс от Китай!