В Австралия ще глобяват с до 2000 долара, ако кола с ДВГ блокира EV зарядна станция


17 Mar 2023

Блокирането на зарядна станция за електромобили от автомобили с двигатели с вътрешно горене е нещо като тенденция в много страни по света. Често се случва поради незнание и некомпетентност, а още по-често се случва ей така - напук, просто с цел пречене. Най-накрая се предвиждат конкретни мерки за справяне с проблема. Е, засега може да са само в Австралия, но все пак е поставено началото.

Австралийците, които притежават превозни средства с ДВГ и блокират зарядни станции, ще бъдат изправени пред сериозни санкции в четири от щатите на страната. Глобите са най-тежки в австралийската столична територия, фиксирани на 3200 австралийски долара (2122 щатски долара), докато в Нов Южен Уелс глобата е 1459 щатски долара. Тези, които живеят в Куинсланд и нарушават това ново правило, ще плащат по около 1907 щатски долара, а удоволствието ще струва най-малко в щата Виктория - около 250 щатски долара.

Важно е да се отбележи, че не само собствениците на превозни средства с ДВГ, блокиращи специални паркоместа за зареждане, могат да понесат глоби. Собствениците на електрически превозни средства, които заемат места за зареждане, но всъщност не зареждат, също попадат под сакнциите.

Крис Джоунс, националният президент на Австралийската асоциация за електрически превозни средства, коментира, че високите глоби са необходими, за да се образова обществеността. "Никой не би харесал, ако паркирам колата си пред колонка за гориво, вляза вътре и поръчам обяд. Трябва да има потвърждение, че има места, където можете да паркирате, и места, които не можете, и че точно пред зарядното устройство за електромобили не можете.“

Първородната Godzilla!