Общини ще строят зарядни станции за електромобили по Черноморието


23 Jun 2023

Един от любимите въпроси към собствениците на електрически автомобили в България е - "а може ли да стигне до морето без да зарежда"? В доста голяма част от случаите, особено когато става въпрос за по-големи и модерни електромобили, отговорът е да. Но на морето отново е време за зареждане.

Е, имаме добри новини. Работи се по т.нар. "Черноморския коридор за електромобилност", който ще покрива над 330 км ивица по крайбрежието със зарядни станции. Участие в проекта ще вземат шест общини - Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско, като основна отговорност по координиране на действията ще има Каварна. Други партньори на проекта са АБЧО и Smart Innovation Norway AS, Норвегия, съобщава bTV.

Предвижда се върху зарядните станции да бъдат изградени соларни панели. Освен това, всяка от общините, които ще участват в проекта, ще получи по един електромобил, с който да извършва служебни задължения. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. и ще продължи до 30.04.2024 г.

Лукс от Китай!