Турският електромобил Togg T10X има стартова цена от около 92 000 лева


17 Mar 2023

Togg T10X, разработен и произвеждан изцяло в Турция, се продава на цена от 953 000 турски лири, което при днешните курсове се равнява на около 92 000 лева. Това е стартовата цена на електрическия кросоувър.

Всъдеходът, който производителят на автомобили нарича просто „умно устройство“, вече може да се поръчва, като налице е и онлайн конфигуратор за създаване на индивидуални спецификации. Togg планира да сглоби 20 000 бройки тази година, ако има достатъчно голям интерес от модела. 

Първоначално новата компания ще продава T10X с един електромотор, монтиран отзад, доставящ 218 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Налични са две по размер батерии, които осигуряват съответно до 314 км и 523 км пробег с едно зареждане. Ускорението до 100 км/ч е за 7,4 секунди. Доставките започват в края на март. 

„От първия ден се заехме да създадем глобално конкурентна марка за технологии за мобилност, чиято интелектуална собственост е 100 процента собственост на Togg, Турция, и да създадем екосистема около нашето смарт устройство и цифрови продукти, които са достъпни за всеки и могат да бъдат разработени от всеки, като постави потребителя в центъра“, коментира главният изпълнителен директор на Togg Гюркан Каракаш в изявление. „През последните пет години ние напредвахме стъпка по стъпка с нашите планове и, както обещахме, предоставяме нашето смарт устройство на потребителите през март.“

Засега кросоувърът ще се предлага в шест различни цвята: бяло Pamukkale, червено Anadolu, синьо Gemlik, сиво Kula, черно Oltu и млечно бяло Kapadokya. Следващите модели на Togg ще бъдат седан и хечбек, а по-късно ще се появят също малък SUV и ван.

Много практичен и интересен!