Турция представи първата си кола. Казва се TOGG, вече има седан и SUV

  • Запознайте се с Togg в галерията с 11 снимки Запознайте се с Togg в галерията с 11 снимки

28 Dec 2019

Турция се закани преди точно година, че ще има собствена марка автомобили. И със скоростта, с която само фирми като Tesla могат да си позволят да действат, вече е готова с прототипите на седан и кросоувър. 

Първо трябва да признаем, че колите изобщо не изглеждат зле. За това заслугата е на Pininfarina, който пое дизайна им. Второто също е изненадващо - и двата прототипа са изцяло електрически.

Седанът изглежда с размерите на C-клас или Серия 3, докато кросоувърът е в сегмента на Tesla Model Y.

Конфигурациите са две - с 200 и 400 к.с., като по-голямата достига 100 км/ч за 4,8 секунди и осигурява внушителните 500 км с едно зареждане, като при това поддържа бързо зареждане (до 80% за 30 минути).

Версията с 200 к.с. идва с един електромотор и задно предаване, докато по-мощната е с два електромотора и 4х4. По-достъпната версия ще минава 300 км с едно зареждане, макар турците да не уточняват това данни за седана ли са или за кросоувъра.

Турция за последно направи опит за собствена кола през 60-те, но тогава така и не прескочи прототипната фаза.

Когато са готови за производство (през 2022) турските коли ще предлагат ниво 2 на автономност (само асистенти за задръстване) и ще включват някакъв тип холографно изображение в помощ на шофьора, за което по време на представянето не беше разкрито повече.

Първата турска кола ще се произвежда от консорциум от пет компании в завода в Гемлик, северозападно от Бурса. TOGG се надява да произвежда пет модела до 2030 г.

 

Лукс от Китай!