Париж забранява споделените тротинетки от 1 септември 2023 г.


04 Apr 2023

След месеци на обсъждания и колебания, в неделя Париж проведе референдум, на който 89% от гласувалите се обявиха за забрана на споделените електрически тротинетки. Кметицата Ан Идалго обяви, че ще приеме резултата от референдума, въпреки изключително ниската избирателна активност – гласували са само 7,46% от парижани - 103 хил. от 1,38 млн., имащи право на глас. От тях 91 хил. души са гласували срещу тротинетките.

Забраната за споделени тротинетки влиза в сила от 1 септември 2023 г. Проблемът с е-скутерите в Париж на пръв поглед не изглежда толкова сериозен. Френската столица разполага с много добре развита мрежа от велоалеи, която се използва и от ползвателите на тротинетки. Освен това в града само три компании имат право да дават скутери под наем: Lime, Dott и Tier. Те имат около 15 хил. споделени тротинетки и постепенно въведоха различни ограничения за потребителите си в опит да намалят инцидентите – места за паркиране, максимална скорост до 20 км/ч и други. През последните две години обаче оплакванията от пешеходци се увеличиха, инцидентите зачестиха, включително един с фатален завършек през 2021 г.

Друг аргумент срещу скутерите беше сравнително краткият им живот, за разлика от този на частно притежавани тротинетки. Това със сигурност има общо с недоброжелателни парижани и гости на града, които редовно изхвърлят превозните средства в Сена. Компаниите за споделено ползване твърдят, че всеки месец използват услугите на фирми, които да вадят скутери от дъното на реката.

 

Първородната Godzilla!