Фелипе Маса ще съди Формула 1 заради изпуснатата титла през 2008 г.


06 Apr 2023

Бившият пилот на Ferrari Фелипе Маса смята да подаде съдебен иск за преразглеждане на резултатите от сезон 2008 във Формула 1. Преди 15 години бразилецът завърши на второ място в шампионата след инфарктен край на сезона в Сао Пауло. Маса спечели последното състезание от сезона, но Хамилтън, който тогава караше за McLaren, изпревари Тимо Глок във финалната обиколка, за да завърши четвърти и да си осигури първата световна титла с точка пред Маса.

Съдебният иск на бразилеца обаче няма нищо общо с драмата в домашното му състезание, а с друг дискусионен момент от сезона – Гран при на Сингапур. В него Нелсън Пикет Младши умишлено катастрофира, за да предизвика излизането на кола за сигурност, което беше от полза за съотборника му Фернандо Алонсо, впоследствие спечелил състезанието. Екипът на Renault призна, че е планирал катастрофата, а Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс бяха временно изхвърлени от Формула 1. Постепенно целият скандал, известен като “крашгейт” позатихна, допреди няколко дни, когато Бърни Екълстоун призна, че Сингапур е имал голямо значение за титлата. 

Тогавашният шеф на Формула 1 заяви, че всички по върха на спорта са знаели за ситуацията, но са решили да не предприемат нищо, за да защитят F1 и да се спасят от огромен скандал. Все пак е бил обсъден и обратният вариант: отмяна на резултатите от състезанието в Сингапур, което би направило Маса шампион. Очевидно това не беше предприето.

15 години по-късно Фелипе Маса признава, че смята шансовете си за успех в съда за малки, но не смята да се отказва от борбата да спечели световната титла по административен път.

 

Първородната Godzilla!