Чарлз III ще пътува за коронацията си с 4-тонна каляска на 260 години

  • Галерия с десет снимки на уникалното возило Галерия с десет снимки на уникалното возило

10 Apr 2023

DizzyRiders, вашият верен гид в лайфстайл света, следи изкъсо подготовката за коронацията на крал Чарлз III на 6 май 2023 г.. Британският престолонаследник наследява на престола майка си точно 70 години след нейната коронация.

За краткия 2-километров маршрут от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство Чарлз ще използва не семейното Bentley, нито някой Rolls-Royce или простосмъртен Range Rover, а истинска златна каляска.

Уникалното возило не е реплика, а буквално е същото, използвано при всяка една коронация във Великобритания през последните 200 години (от коронацията на Уилям IV през 1831 г.). Каляската е поръчана през 1760 г. от Франсис Роудън-Хейстингс, първи маркиз на Хейстингс по времето на крал Джордж III. Проектирана е от сър Уилям Чамбърс и произведена през 1762 г. в работилницата на Самюел Бътлър. По това време, преди 260 години, превозното средство струвало 7500 паунда. Като вземем предвид инфлацията, това прави около 3,8 млн. евро наши пари – приблизителната стойност на Aston Martin Valkyrie, като ще ви остане ресто за един Rolls-Royce Phantom, комбиниран с Range Rover SV за охраната.

Прочутата каляска е известна с твърдото си окачване и ужасната маневреност – все пак говорим за 8,8-метрово превозно средство с маса четири тона, което се задвижва от едва осем конски сили – имаме предвид осем съвсем истински коня. Уилям IV, който е бивш военноморски офицер, определя усещането от возенето в нея като да си на борда на кораб в бурно море. Кралица Виктория се оплаква от друсането, а Джордж VI определя пътуването със златната каляска като едно от най-неудобните си пътувания изобщо. Горе-долу по негово време обкованите с желязо колела все пак получават съвременни гумени заместители, но това са съвсем буквално тънки парчета каучук, които едва ли изолират особено вибрациите от неравностите. Дори Елизабет II нарича пътуването си с каляската „не много удобно“, при все, че тя беше известна с това, че не се впечатлява особено от подобни неудобства. Тези реакции обясняват защо златната каляска обикновено стои изложена в Бъкингамския дворец и се използва за изключително специални поводи: за последно на нея се вози Елизабет II по време на празненствата за 60 и 70-годишнината си на трона.

Каляската е изрисувана с картини от Джовани Батиста Чиприани. На върха на покрива стоят три златни херувима (символизиращи Англия, Ирландия и Шотландия). Окачването е поверено в ръцете на морски божества тритони. Интериорът е решен в кадифе и сатен. Каляската е толкова тежка и тромава, че дори задвижвана от осем коня, може да се движи само с пешеходна скорост. 

За сметка на това разполага с обслужващ екип, на който може да завиди и отбор от Формула 1. Златната “лимузина” се управлява от четирима постилиони (ездачи), деветима ходещи коняри (един е зад каляската), шестима лакеи и четирима офицери. Конете традиционно са от породата Уиндзор грей.

Шествието на 6 май ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад "Трафалгар" и статуята на Чарлз Първи.

 

Лукс от Китай!