68% ръст на дрогираните зад волана


12 Apr 2023

Пътна полиция съобщава, че през първото тримесечие на годината заловените да шофират след употреба на наркотици са се увеличили с 68% спрямо същия период на миналата година. Ръст има и при употребилите алкохол, но само с 5%. В абсолютни стойности от 1 януари до 31 март 2023 г. 1200 души са хванати да шофират след употреба на дрога и 2400 – след като са пили.

Рязкото увеличение на броя дрогирани вероятно се дължи на по-честите проверки, коментират от МВР. В същото време в над 90% от случаите на тежки катастрофи, пробите за алкохол или наркотици са положителни – от 349 тежки катастрофи от началото на годината в 318 случая има пил или дрогиран водач зад волана.

Има и друга тенденция: расте броят на хората, отказали да бъдат изследвани с дрегер или тест за наркотици. В тези случаи наказанието е отнемане на книжка, но то все пак е по-леко в сравнение с прокурорското разследване, до което може да се стигне, ако се установи високо съдържание на алкохол в кръвта. Затова нарушителите масово предпочитат да се разделят със свидетелството си, но да откажат тест.

Както и преди сме обсъждали (виж тук и тук), тестването за наркотици крие и друг проблем. Уредите на МВР често дават грешни резултат или отчитат употреба на забранени вещества дни преди катастрофата. За да бъде потвърден или отхвърлен тестът, трябва да се направи кръвна проба в болница. Лечебните заведения, които правят това, са изключително малко на брой. Затова пробите се бавят с месеци. Освен това уловката при кръвните проби е, че тестовете засичат остатъци от употребата на наркотици, но това не означава, че в момента на проверка с полеви тест на пътя, шофьорът е бил „дрогиран“. Най-често това се случва при употреба на марихуана, чието въздействие според българското законодателство е в продължение до 2-4 часа. Но Законът за движение по пътищата гласи „след употреба“, а не „под въздействието на“. Така че употребили ли сте, дори съвсем легално трева (например в Чехия, Македония или Нидерландия), след седмица-две може да останете без книжка в България и да бъдете дамгосан като „дрогиран шофьор“ и ставате криминално проявен.

 

Лукс от Китай!