И в Сърбия ще правят електромобили

  • Рендър на бъдещия C3 и няколко снимки на концептуалния Oli Рендър на бъдещия C3 и няколко снимки на концептуалния Oli

18 Apr 2023

Трета държава, съседна на България, ще произвежда електромобили. След Турция и Румъния, сега и Сърбия се присъединява към клуба, като западните ни съседи ще правят електрическия Citroen C3. Информацията идва от различни местни медии, без засега да има официално потвърждение. Производството ще се осъществява в завода на Stellantis в Крагуевац, където досега се правеше Fiat 500L. То трябва да започне тази есен, макар новото четвърто поколение на C3 още да не е представено официално.

Stellantis още миналата пролет подписа със сръбската държава споразумение за обновяване на завода в Крагуевац на стойност 190 млн. евро. Според сръбските медии в страната ще се прави само електрическият вариант на C3, докато моделите с ДВГ ще се произвеждат в Словакия.

А кой C3 всъщност ще се прави в Сърбия? Разбира се, не става въпрос за актуалния e-C3, който е бюджетен електромобил за индийския пазар. Той има само 57 к.с. и 143 Нм, като 29-киловатчасовата батерия е достатъчна за 320 км. Западните ни съседи ще произвеждат новото четвърто поколение C3, което ще бъде малък SUV и трябва да бъде официално представено в близките месеци. Засега нямаме никакви подробности за задвижващите му системи.

Рендър: AutoExpress

 

Първородната Godzilla!