Skoda избухва с четири нови модела, всичките - на ток


26 Apr 2023

Skoda показа плановете си за цели четири нови модела в рамките на следващите три години. И шестте са изцяло електрически и са обединени в четири класа – малък, компактен, комби и просторен. Наличието на думичката “комби” е особено успокоителна за почитателите на чешката марка, която прави едни от най-практичните и популярни комбита на пазара.

 

Elroq наследява Karoq

Следващото поколение Karoq ще се казва Elroq и изхвърли двигателя с вътрешно горене от задвижващата си гама. Този 4,5-метров кросоувър ще дебютира през 2024 г. и ще е компактното предложение на Skoda. Очаква се това да е най-популярният електромобил на чехите.

Малък “джип” с цена под 25 хил. евро

Най-голямата новина е електрически кросоувър с цена под 25 хил. евро. Това ще е наистина интересно предложение – с дължина 4,1 метра (колкото актуалната Fabia), но с вътрешно пространство като в Scala. Колата ще е базирана на същата платформа, която VW ще използва за ID.2, като производството ще става в Испания. Премиерата е предвидена за 2025 г. 

Нови Enyaq и Enyaq Coupe

Голямата електричка на Skoda ще получи второ поколение през 2025 г. с нов дизайн и техника. Тя ще продължи да се произвежда в Млада Болеслав. Премиерата е насрочена за 2025 г.

Ново супер комби

Skoda ще представи първото си изцяло електрическо комби през 2026 г. То ще бъде с дължина 4,70 м (колкото Octavia комби) и трябва да играе ключова роля за марката, особено на европейския пазар.

Луксозен 7-местен SUV

Най-големият и луксозен модел на Skoda ще бъде нов 7-местен кросоувър. 4,9-метровият гигант ще играе ролята на топ модел за чехите.

 

Двигателят с вътрешно горене не е мъртъв

Skoda обаче не се отказва от двигателя с вътрешно горене. Още тази година ще видим изцяло ново поколение на Superb и Kodiaq, както и обновяване за Scala и Kamiq, а догодина ще има освежаване и за Octavia.

Новият Superb

В отсъствието на Passat седан, Superb остава най-близкото до Passat возило от концерна VW Group. Голямата Skoda отново ще се предлага като седан (всъщност хечбек) и комби. Моделът ще запази част от двигателите си с вътрешно горене.

Най-достъпният пикап у нас?