Турция отвори една от петте най-големи слънчеви електроцентрали в света


09 May 2023

Турция - държавата, която съвсем наскоро откри нов 14,4-км тунел - може да се похвали с още едно доста сериозно инженерно постижение. Става въпрос за най-големия парк със слънчеви панели в цяла Европа, който освен това е и един от петте най-големи подобни парка в целия свят.

Money.bg съобщава, че coлapнaтa цeнтpaлa в цeнтpaлнaтa пpoвинция Koня мoжe дa ce пoxвaли c инcтaлиpaн ĸaпaцитeт oт 1350 мeгaвaтa (МW). Изграждането е дело на Каlуоn Еnеrgу, филиaл нa eдин oт нaй-гoлeмитe ĸoнглoмepaти в Typция Каlуоn Ноldіng, а инвестицията надхвърля 1 милиард долара.

 

 

По предварителен план, наличните около 3 милиона слънчеви панела трябва да осигуряват електричество за над 2 милиона човека в страната. Целта е да се намали зависимостта на Турция от внос на електрическа енергия, както и да се редуцира използването на изкопаеми ресурси за производство на ток.

Съоръжението, което вече функционира, обхваща площ от 20 милиона квадратни метра. Очаква се, когато бъде достигнат пълният капацитет на производство на електрическа енергия, слънчевата енергия в общия енергиен микс на Турция да остигне 20%.

Лукс от Китай!