Протестиращи замеряха шефа на Volkswagen с кекс по време на пресконференция


12 May 2023

По-рано тази седмица, на 10 май, се проведе годишната среща на акционерите на Volkswagen Group в Берлин. Официалното съобщение за пресата от автомобилния производител говори основно за увеличаване на дивидентите и промени в членовете на борда, но агресивните действия на протестиращите извън и вътре в залата завладяха световните заглавия. Част от действията на активистите включват замеряне с торта по председателя на VW Group, Ханс Дитер Поетш.

Всъщност Automotive News Europe твърди, че 80-годишният Волфганг Порше, председател на Porsche SE, е бил планираната цел. Видеото в долната част на тази статия не показва момента на удара, но се виждат големи парчета, които са хвърлени към Поетш по време на речта му. 

Хвърлящият торти не е единственият виден протестиращ в Берлин по време на срещата, нито пък това е единственият инцидент. На видеото се вижда как няколко души са ескортирани навън. Съобщава се, че една жена е свалила горнището си, за да разкрие думите „мръсни пари“ (dirty money) на гърба си по време на реч на изпълнителния директор на VW Group Оливър Блуме. Междувременно отвън протестиращите срещу климата са се опитали да се залепят за земята, въпреки че това усилие е било осуетено от полицията. Към момента не е ясно дали срещу протестиращите са повдигнати обвинения или какви биха били те. Участвали са около 10 души.

Протестиращите алармират за предполагаеми трудови проблеми, свързани със завода на VW в Синдзян, Китай. Доклад на ООН от август 2022 г. изразява дълбока загриженост относно възможни нарушения на правата на човека, включително принудителен труд, в региона. Китай опроверга доклада на ООН и Volkswagen не откри доказателства за принудителен труд в своя завод в града по време на проверка през февруари, според Reuters.

Лукс от Китай!