Audi Sport на 40 години - историята на най-бързите коли с четири ринга


16 May 2023

Преди почти 40 години - на 10 октомври 1983 г. - Audi Sport GmbH, наименованието под което познаваме сега марката, е основана като quattro GmbH. Днес тя формира спортния и ексклузивен имидж на марката с четирите кръга. За Audi автомобилите с червения ромб са символ на мощност и спортен дух. Събитията по случай рождения ден започват по време на 24-те часа на Нюрбургринг следващия уикенд (18-21 май).

40 години, повече от 250 000 автомобила, произведени само през последните десет години, и повече от 400 спечелени титли в моторните спортове - ключови цифри, които отличават Audi Sport GmbH, а също и легендарната Нордшлайфе - известна още като "Зеленият ад" - на Нюрбургринг. Това е оформило облика на Audi Sport GmbH така, както никоя друга състезателна писта. Пистата в региона на Айфел и дъщерното дружество, изцяло собственост на AUDI AG, споделят близка връзка - както в състезанията, така и във високоефективните автомобили от сериите. Audi Sport е официален партньор на 24-часовото състезание от 2002 г. насам и предоставя автомобилната флота на организаторите на надпреварата.

От 2009 г. насам Audi R8 LMS се състезава в маратона в Айфел, който е едно от ежегодните върхови постижения на клиентските състезания на Audi Sport. От 2011 г. подразделението за клиентски състезания е част от бившето quattro GmbH. С шест победи в генералното класиране и три допълнителни победи в клас GT3 до момента Audi е най-успешният производител в ерата GT3 на класическата надпревара за издръжливост в "Зеления ад". Така че съвсем не е изненадващо, че Audi Sport GmbH стартира своите мероприятия, за да отбележи важния си рожден ден на Нюрбургринг: на тазгодишното издание на 24-часовото състезание четирите автомобила Audi R8 LMS на отборите на Audi Sport ще се състезават с ретро дизайн, за да отбележат 40-годишнината на Audi Sport GmbH, с известни ливреи от историята на моторните спортове на Audi. В духа на рождения ден бившите шампиони от DTM Майк Рокенфелер, Тимо Шайдер и Мартин Томчик ще участват със стартов номер 40. Тяхното Audi R8 LMS от Audi Sport Team Scherer PHX е визуално взаимстван от модела Audi V8 quattro DTM от 1992 г.

Интересни събития по повод годишнината

Audi планира няколко събития за 24-часовия състезателен уикенд на пистата Айфел. В петък, 19 май, Майк Рокенфелер, Тимо Шайдер и Мартин Томчик, както и управляващите директори на Audi Sport Себастиан Грамс и Ролф Михл ще отговарят на въпроси по време на "Разговора с шампионите" в медийния център. Различни модели от историята на компанията ще бъдат изложени до пистата. Сред тях са първото поколение Audi R8 и RS 4 Avant, актуалният R8 GT и RS 4 Avant с пакета Competition. Друг акцент е изцяло електрическото Audi S1 Hoonitron, с което незабравимият Кен Блок предизвика вълнение по улиците на Лас Вегас във видеото "Electrikhana". А малко преди 24-часовото състезание зрителите ще могат да се възхитят на високоефективните модели от спортния филиал на Audi в кортеж по известната писта.

Феновете могат да очакват празненства и в централата на Audi Sport GmbH в Некарсулм. От 14 юни юбилейната изложба "40 години Audi Sport GmbH - очарованието среща изпълнението" ще предостави почти пълен преглед на историята на Audi Sport GmbH: в допълнение към автомобилните акценти - от първия автомобил на бившата quattro GmbH до различни модели от програмата за клиентски състезания и актуалното продуктово портфолио - в Audi Forum Neckarsulm ще има и стойностни експонати от колекцията на Audi и персонализирането на автомобилите, които могат да се разгледат. Изложбата се провежда паралелно със специалната изложба "150 години NSU: иновации, смелост, трансформация" за историята на традиционната марка NSU.

И накрая, през есента предстои още едно важно събитие: за да се отбележи рожденият ден на Audi Sport GmbH, за 14 октомври е планирано рали за феновете на червения ромб, което ще се отправи към Audi Forum Neckarsulm. Audi Sport GmbH кани посетителите на специален ден там. Информативните обиколки с екскурзовод през специалната изложба, която ще бъде допълнена единствено за този ден с допълнителни експонати на четири колела, които иначе не са достъпни за публиката, ще позволят на посетителите да предприемат вълнуващо пътуване през 40-годишната история на компанията. Забавна сценична програма допълва предложението за посетителите."

Отлична позиция за бъдещето

"Audi Sport GmbH написа истинска история на успеха през последните четири десетилетия. Със страст и екипен дух бяха разработени много вълнуващи проекти с висока мощност с готовност за производство, бяха създадени емоционални преживявания за клиентите и бяха постигнати големи успехи в моторните спортове", казва Оливер Хофман, член на Управителния съвет за техническо развитие в AUDI AG и председател на Консултативния съвет на Audi Sport GmbH. "Имаме ясна цел: да пренесем успешно спортното ДНК на четирите пръстена в електрическото бъдеще." Управляващият директор Себастиан Грамс добавя: "През всичките тези години фирмата е останала вярна на себе си, винаги е била смела и се е стремяла да предприема нови идеи. Този дух на иновации ни характеризира и днес. Искаме да оформим бъдещето на мобилността в сегмента на високоефективните автомобили по устойчив и прогресивен начин."

Понастоящем Audi Sport GmbH участва в четири бизнес направления: В допълнение към разработването и производството на високопроизводителни модели, тя отговаря за заводските и клиентските състезания на марката с четирите пръстена. В допълнение, персонализирането на автомобилите чрез програмата Audi exclusive и продажбата на висококачествени лайфстайл колекции от колекцията на Audi са сред основните й области.

В момента в Audi Sport GmbH работят около 1 500 души. През 2022 г. изцяло притежаваното дъщерно дружество на AUDI AG отново постави рекорд по продажби с точно 45 515 автомобила. С 16 модела портфолиото на автомобилите е по-голямо от всякога - от компактния Audi RS 3 Sportback и високоефективния SUV RS Q8 до суперспортния автомобил R8 Coupé и топ електрическия модел RS e-tron GT. С изцяло електрическото купе с четири врати спортният филиал на Audi демонстрира пионерски дух в областта на електрическата мобилност. Миналата година 10 042, или около една четвърт от доставените от Audi Sport GmbH автомобили, вече са били модели от семейството e-tron GT, като около един на всеки три от тях е бил модел RS.

Audi Sport GmbH също е ключов двигател на електрификацията за Audi в моторните спортове. Под нейно ръководство през 2021 г. беше създаден иновативният прототип Audi RS Q e-tron за първото участие в легендарното рали Дакар. Задвижването на автомобила концепцията съчетава електрическо задвижване с високоволтова батерия и високоефективен преобразувател на енергия, който зарежда високоволтовата батерия по време на движение. Енергийният преобразувател се състои от TFSI двигател от DTM, свързан със задвижващ агрегат от Формула Е като генератор. От 2026 г. четирите пръстена ще се състезават в Световния шампионат на ФИА за Формула 1.

Новите правила залагат на по-голяма електрификация и тогава електрическият задвижващ агрегат (MGU-K) ще има почти толкова мощност, колкото двигателят с вътрешно горене. Високоефективните 1,6-литрови двигатели с турбокомпресор ще се захранват с устойчиво синтетично гориво. За участие във висшия клас на моторните спортове е създадена независима компания Audi Formula Racing GmbH.

Постоянна промяна

Когато през 1983 г. Audi Sport GmbH е основана като quattro GmbH само с няколко служители, едва ли някой е очаквал, че през следващите четири десетилетия тя ще се превърне в производител на висококачествени и високопроизводителни автомобили с изключително успешна програма за моторни спортове. В първите дни основната грижа на компанията е да осигури защита на името "quattro" и маркетинговите права. Но оттогава насам компанията продължава да се развива и да открива нови възможности за бизнес. През 1984 г. например тя започва да продава аксесоари. Оттогава артикулите от колекцията на Audi карат сърцата на феновете да бият по-бързо. Независимо дали става въпрос за дрехи, багаж или модели на автомобили, лайфстайл колекцията дава възможност за цялостно изживяване на марката. Единадесет години по-късно е добавен още един важен стълб: от 1995 г. клиентите на Audi Sport, които обичат необичайното, могат да персонализират своите автомобили. Опциите и програмите за оборудване, предлагани от Audi exclusive, са значителни и винаги са били гаранция за технически и визуални акценти. Един от най-необичайните автомобили вероятно е кабриолетът Audi "Пикасо" с кожен салон, проектиран от световноизвестен художник.

Друг важен момент в историята на компанията последва само една година по-късно: quattro GmbH стана регистриран производител на автомобили и представи S6 plus, първия собствен модел, на автомобилното изложение в Женева. През 2007 г. дебютира първият суперспортен автомобил от "четирите пръстена": Audi R8, който вече е второ поколение. Версията GT3 на спортния автомобил със средноразположен двигател беше и отправната точка за програмата за клиентски състезания, която оттогава насам беше допълнително разширена с моделите RS 3 LMS, R8 LMS GT4 и R8 LMS GT2. Към днешна дата автомобилите, създадени от Audi Sport customer racing, са спечелили повече от 400 титли и безброй победи в състезания по целия свят. През 2014 г. R8 получи много специална производствена линия под формата на съоръжението Böllinger Höfe, което се характеризира с това, че е комбинация от производствена и интелигентна фабрика. В допълнение към спортния автомобил със средноразположен двигател, електрифицираните топмодели - e-tron GT quattro и RS e-tron GT, понастоящем също се произвеждат тук на обща производствена линия, която е уникална за цялата Група. През 2016 г. quattro GmbH е преименувано на Audi Sport GmbH. Името Audi Sport се основава на дългата и успешна традиция на четирите пръстена в моторните спортове.

"Audi Sport GmbH може да погледне назад към 40 вълнуващи и много успешни години. Това беше и е възможно само благодарение на силните екипни усилия", казва Ролф Михл. "За нас едно е сигурно: поемането по нови, необичайни пътища и непрекъснатото по-нататъшно развитие - това ще продължи да характеризира Audi Sport GmbH."

Първородната Godzilla!