Формула 1 отмени Гран При на Имола заради наводненията в Италия


17 May 2023

Формула 1 инструктира персонала на падока свързан с Гран При на Имола този уикенд да напусне пистата във вторник следобед като предпазна мярка на фона на заплаха от наводнение от съседната река Сантерно. Около ден по-късно идва и новината, че надпреварата за идния уикенд е отменена.

След разговори в сряда сутринта с властите и промоутъра на състезанието, ръководителите на шампионата са решили, че състезанието не може да продължи безопасно. Провеждането на подобно събитие в момента би увеличило излишно натиска върху местното общество в момент, в който то се нуждае от външна помощ за справяне с последиците от мащабните наводнения в региона.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали казва: „Такава трагедия е да видя какво се случи с Имола и Емилия Романя, града и региона, в които съм израснал, и моите мисли и молитви са с жертвите на наводненията и засегнатите семейства и общности. Искам да изразя своята благодарност и възхищение към невероятните служби за спешна помощ, които работят неуморно, за да помогнат на нуждаещите се от помощ и да облекчат ситуацията – те са герои и цяла Италия се гордее с тях. Решението, което беше взето, е правилното за всички в местните общности и семейството на Формула 1, тъй като трябва да гарантираме безопасността и да не създаваме допълнителна тежест за властите, докато се справят с тази много ужасна ситуация.“

Първородната Godzilla!