Турция задържа колата ви, ако смените шофьора


17 May 2023

Турция въвежда абсурдни изисквания за шофиране на автомобил в страната, съобщават “Сега” и БНР, като се позовават на Министерството на външните работи. Информацията за новите изисквания на турските власти се разпространява от туристически агенции от близо седмица, като за източник се сочи генералното ни консулство в Истанбул. Говори се и за отнети коли. 

Какво е новото изискване? 

Шофьорът, който управлява колата при преминаването на границата, е единственият, който има право да кара колата в Турция. Не се позволява да отстъпите колата на друг шофьор, дори това да е член на семейството, дори той да има пълномощно и дори вие да сте в автомобила. Не става ясно дали само собственикът на колата има право да е зад волана при влизане в Турция.

Задържане на колата?

При проверка от турската пътна полиция и установяване, че друг шофьор кара колата, тя може да бъде задържана от турските власти в срок от няколко дни. Колата се връща само след дълга бюрократична процедура и солена глоба, съобщава “Сега”.

Какво прави България?

Външното министерство на България е изпратило официално запитване към турските власти за новите разпореждания, но все още няма официален отговор.

Вече има най-малко три задържани български коли, като в един от случаите шофьорите се сменили, като новият водач дори имал пълномощно за управление.

Новите правила в Турция вероятно целят намаляване на нарушенията на пътя. Често при пътуване в южната ни съседка шофьори се измъкват от глоби с обяснението, че някой друг е карал колата им.

 

Много практичен и интересен!