Летяща кола, на цената на нова S-класа, пуска компания от Маями

  • Галерия от 7 снимки с летящата кола Doroni H1 Галерия от 7 снимки с летящата кола Doroni H1

18 May 2023

Превозното средство от снимките тук е Doroni H1, дело на млада американска компания от Маями, Флорида. Води се категория eVTOL, което идва от съкращението за електрическо вертикално излитане и кацане (electric vertical take-off and landing). От Doroni Aerospace го определят просто като летяща кола за двама души, при това на „достъпна“ цена.

Проектирането на Doroni H1 започва през 2016 г., като летящата кола е много близо до серийно производство. Има готови прототипи, които успешно летат при контролиран полет. Клиентите вече могат да направят своите поръчки, като първите доставки са планирани за края на 2024 г.

Doroni H1 може да се събере в двуместен гараж, да бъде теглен на ремарке и да се управлява от непрофесионалисти. Последното не означава, че всеки може да пилотира летящата кола. Необходими са свидетелство за управление на лек спортен самолет и шофьорска книжка.

Цената на H1 според Doroni Aerospace е достъпна. Тя варира между 135 000 и 150 000 долара (243-270 хил. лв.). Това може да се сравни с цените на нова S-класа между базовата 350d версия и S500 4Matic L. Така че хората, които могат да си позволят такъв Mercedes-Benz, могат да се сдобият с Doroni H1.

Летящата кола от Маями е с четири крила, в които са вградени електромоторите и перките. Погледнат в профил Doroni H1 изглежда повече на самолет, но отгоре прилича на дрон. Има множество функции за безопасност, като сензори следят за близки обекти и предотвратяват сблъсък. В случай на авария се отваря парашут за безопасно приземяване.

За 20 минути батерията на електрическата летяща кола може да достигне капацитет от 80%. Напълно заредена тя може да прелети малко под 100 км. Така че кратката автономия не може да я превърне в алтернатива на частните самолети. По-скоро Doroni H1 е като лична кола, с която обаче да имате предимство във въздуха.

Първородната Godzilla!