Продажбите на нови електромобили в България с ръст от 34,6% през април


19 May 2023

Да, да - ясно ни е, че абсолютните бройки все още са доста ниски, но все пак тенденцията е положителна. В България през април месец са продадени 105 чисто нови електрически автомобили срещу 78 година по-рано. Това представлява ръст от 34,6% по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), цитирани от Investor.bg. Доста интересен е фактът, че страната ни се нарежда на второ място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на продажбите на коли с батерии през април.

За съжаление, нямаме данни за регистрациите на употребявани електрически автомобили в страната, но като общо правило знаем, че те са няколко пъти по-високи от тези на чисто новите машини. С други думи - макар и съвсем груба - прогнозата ни е, че месечно у нас се регистрират по няколкостотин електромобила.

Данните на АСЕА показват също така, че електромобилите далеч надминават интереса към плъг-ин хибридите и обикновените хибриди. Отново сме наясно, че бройките са минимални и трудно можем да говорим за устойчиви тенденции, но само за протокола - през април в България са продадени само 24 PHEV-та (10 броя през април 2022 г.) и 45 броя обикновени хибриди (69 броя година по-рано).

Увеличението при продажбите на нови дизелови превозни средства в страната достига 75,3% до 687 броя спрямо 392 броя година по-рано. Регистрациите на бензинови коли растат с 9 на сто до 1977 броя спрямо 1814 броя преди година.

Лукс от Китай!