Toyota GR86 изгърмя двигателя на Нюрбургринг, компанията отказва ремонт по гаранция


26 May 2023

Ако потърсите "2022 Toyota GR86" в Google, буквално първият резултат, който най-вероятно ще получите, ще ви каже, че спортната кола е „Доказана на пистата. Готова за улицата." Оказва се обаче, че не всеки екземпляр 2022 GR86 е подготвен от фабриката за каране на затворено трасе. Поне до този извод доста болезнено достига един собственик на GR86 съвсем наскоро.

Човекът, който предпочита да бъде споменаван само с името Люк, пренася опита си с японското купе в Reddit и публикува видео в YouTube, което показва него зад волана по време на шофиране на писта в Palmer Motorsports Park миналата неделя. Както можете сами да видите от кадрите, Люк не натиска много здраво, а по-скоро прави опознавателна обиколка и загрява гумите. За съжаление, около шестата минута на видеото започват се чуват странни и неприятни шумове от двигателя. 

Справедливо е да се отбележи, че Люк не спира колата веднага след като чува шумовете, а продължава да я кара още около минута, докато двигателят изпушва. Също така си струва да се спомене, че според собственика колата е на само около 19 000 мили, не е имала модификации на двигателя и е работела с прясно масло 5W30 по време на шофирането на писта. Повреда в маслената система обаче изглежда като най-логичното обяснение за счупения двигател.

В публикация в Reddit собственикът обяснява, че GR86 е бил изтеглен от пистата и след това е бил закаран в най-близкия дилър на марката за проверка. Когато механиците му се обаждат, той е информиран, че е открита дупка в горната част на блока на двигателя – проблем, който не е точно неизвестен на собствениците на Subaru а спортният автомобил на Toyota използва двигател от Subaru. Дилърът обяснява, че гаранцията няма да покрие ремонта, тъй като колата е ползвана на писта. Тогава Люк решава да се свърже директно с Toyota, но получава почти същата отрицателна обратна връзка.

The Drive съобщава, че Люк ще трябва да плати около 13 000 долара за пълна подмяна на двигателя. Ако не се споразумее с търговеца или Toyota, ще трябва да извади цялата сума от джоба си.

Много практичен и интересен!