Италия блокира китайски акционер в Pirelli


19 Jun 2023

Италия реши да блокира китайска държавна компания в опита ѝ да поеме контрола върху гиганта за производство на гуми Pirelli. Решението е част от мерките, обявени от правителството на Италия за защита на независимостта на фирмата. Контролираният от Пекин химически гигант Sinochem е най-големият акционер на Pirelli с 37% дял в 151-годишната компания, базирана в Милано.

В неделя Pirelli каза в изявление до инвеститорите, че италианското правителство е постановило, че само Camfin - компания, контролирана от шефа на Pirelli Марко Трончети Провера - може да номинира кандидати за негов главен изпълнителен директор. Pirelli също така каза, че правителството е решило, че всички промени в корпоративното управление на компанията трябва да бъдат обект на официален контрол, съобщава BBC.

Това се случи, след като Sinochem каза на италианското правителство през март, че планира да поднови и актуализира съществуващ акционерен пакт. Администрацията на италианския премиер Джорджия Мелони проучи споразумението съгласно т. нар. правила за „процедура на златната сила“, които са насочени към защита на бизнеса, който се счита за стратегически важен за нацията.

През 2015 г. Pirelli беше продадена за 7,1 милиарда евро на група инвеститори, включително ChemChina и Camfin. Шест години по-късно ChemChina се сля с държавната Sinochem. Инвестиционният фонд на китайското правителство Silk Road също притежава 9% дял в Pirelli.

Лукс от Китай!