Pirelli пускат гуми, които могат... да поръчват нови гуми през телефона ви. Галерия и инфо

  • Галерия от 4 снимки. Галерия от 4 снимки.

09 Mar 2017

Казано така звучи малко странно, но на практика е истина. Pirelli пуска на пазара първите в света „свързани“ гуми, в които е имплантиран чип с диаметър 100 мм и маса 9 г. Той се свързва с приложение на телефона ви или с бордовия компютър на колата, като модулчето следи за налягането, температурата на гумата и за дълбочината на протектора.

И в случай, че последната стигне до минимума, вашето Pirelli Connesso P Zero или Connesso Sottozero може да се свърже със зададения предварително доставчик и да поръча нов комплект. Или пък да запази час за смяна на зимни с летни или обратно. Окей, вие вероятно ще менажирате този процес, но „комуникативната“ гума е вече факт и влиза в продажба от това лято.

За сега с чипа ще разполагат само гуми от моделното семейство P Zero, но целта на Pirelli е да внедри технологията в цялата си гама. Освен тях италианците пускат и опция да поръчате своите P Zero с цветни ивици по бордовете, препратка към Формула 1. Основната палитра е съставена от четири цява, но Pirelli ще ви извадят и каталог с 3000 други варианта, ако решите да доплатите.

Светът на гумите се променя и този материал ни подзети за друг любопитен по темата, този за финландския производител Nokian. Кликнете на тази картинка и ще научите няколко неща, които вероятно не знаете.

Първородната Godzilla!