В Естония Bolt започва доставки на храна с автономни роботчета


26 Jun 2023

Компанията Bolt, известна със споделените си тротинетки, обяви началото на услуга за доставка на храна с автономни роботчета. Засега това ще става само в столицата на Естония Талин, но няма да се учудим, ако услугата скоро се разшири и в други европейски градове.

Bolt си партнира с американската Starship Technologies, но самото роботче е разработено в Естония. Доставката става, след като поръчате храната през приложение за телефона. Отварянето на роботчето става по същия начин – пак с бутон на телефона ви.

 

Самите роботчета са електрически. Те се използват само за последния етап от доставката – т.е. не биха могли да преминат сами целия град, тъй като се движат много бавно – с 6 км/ч. Товароносимостта им е 9 кг, а пробегът с едно зареждане – около 40 км. За ориентиране разчитат на GPS, радар, ултразвукови сензори, камери и високоговорител, с който могат да си взаимодействат с пешеходците в случай на необходимост.

Стартъпи, които работят по подобни роботи има в Щатите, Европа и Китай, като засега доставките по-често са в рамките на затворени комплекси или малки квартали, но това със сигурност ще се промени в бъдеще.

 

Лукс от Китай!