Мама миа! Lamborghini представи SC63


13 Jul 2023

Ако смятате, че тази година “24-те часа на Льо Ман” е било интересно състезание, то вижте кой влиза в играта от следващия сезон! Lamborghini току-що представи своето оръжие. SC63 (1963 е годината на създаване на Lamborghini, а SC идва от Squadra Corse) е карбонов гладиатор, задвижван от 3,8-литров туин турбо V8. Турбините са разположени извън буквата V за по-добро охлаждане и по-нисък център на тежестта. Мощността е ограничена от правилника на FIA, иначе не се съмняваме, че осмакът е способен на доста повече от тези 680 коня.

Охлаждането, най-тежката задача в състезанията за издръжливост, е поверено на цели осем радиатора. Един работи специално за скоростната кутия, друг е предвиден за климатика (да, има си климатик!), два са за хибридната система, има също два класически радиатора и два междинни охладителя. Хибридната система е разработена от Bosch. Монококът е на Ligier. Последното е ключово, защото Lamborghini е първият заводски екип в състезанията за издръжливост, който залага на Ligier и съответно всичко е направено според изискванията на пичовете с бик на тениските.

 

Цветът Verde Mantis стои повече от епично на бързото Lambo, а черните елементи не са оставени с гол карбон, а са решени в Nero Noctis. Няма нужда от внимателно вглеждане, за да откриете италианското знаме, преминаващо по цялата дължина на колата.

Lamborghini ще участва в Льо Ман само с една кола, но SC63 ще бъде направен в два екземпляра, като вторият е за американските серии IMSA. Пилотите на биковете засега са Ромен Грожан, Дани Квят, Мирко Бортолоти и Андреа Калдарели. 

 

Лукс от Китай!