Hyundai Ioniq 5 N има 600+ к.с., симулирана трансмисия и звук от 2.0 турбо мотор


14 Jul 2023

Hyundai Ioniq 5 N официално дебютира, правейки световната си премиера на тазгодишния Фестивал на Скоростта в Гудууд. Това е първият спортен електрически модел на марката от нейната дивизия N, но със сигурност няма да е последният. Hyundai казва, че горещият Ioniq 5 N е „първата стъпка“ на N в стратегията му за електрификация, като в бъдещето ни очакват още много подобни разработки.

Hyundai Ioniq 5 N разполага с два електрически мотора. Общата мощност на модела е 600 конски сили и 740 НМ въртящ момент, които могат леко да се променят преди да започне производството. Мощността нараства до 641 к.с. и 770 Нм въртящ момент с включена функция N Grin Boost, която продължава 10 секунди.

Силовата система със задвижване на четирите колела може да задвижи електрическия хечбек до 100 км/ч за само 3,5 секунди, спадайки до 3,4 с функцията N Grin Boost. Максималната скорост е 260 км/ч. Hyundai предлага модела с батерия с капацитет от 84,0 киловатчаса. Налице е 800-волтова технология за бързо зареждане, като батерията се зарежда от 10 до 80 процента за 18 минути.

Интересен трик е системата N Active Sound +, която симулира звук от 2.0-литров турбо бензинов агрегат. Tя се съчетава със симулираната 8-степенна автоматична трансмисия, която създава усещане подобно на това от скоростна кутия с два съединителя. Ефектът се получава чрез контрол на въртящият момент и симулирани предавки.

Лукс от Китай!