Новият Toyota Land Cruiser има ретро дизайн и стария 2,8-литров дизел

  • 9 снимки 9 снимки

02 Aug 2023

Toyota с гордост представи изцяло новия Land Cruiser - модел, който черпи вдъхновение директно от оригиналните качества, които правят името Land Cruiser синоним на здравина и надеждност повече от 70 години. Така започва официалният прес рилийз на марката относно сериозно обновения офроудър.

Редно е обаче ние да започнем с едно уточнение. В момента в Европа Toyota продава модела Land Cruiser 300, който се появи официално през юни 2021 година и в момента е наличен в западната част от континента. На тези пазари машината с ретро дизайн, която виждате в галерията по-горе, ще играе ролята на по-офроуд ориентирана версия, най-вероятно носеща индекса Prado. Все още не знаем каква ще бъде ситуацията в България, където Toyota продава по-старата версия Land Cruiser 150 - очакваме новият модел просто да замени този всъдеход. В САЩ пък единственият Land Cruiser ще бъде този, който виждате на снимките.

Сега към по-интересните неща. Новият Land Cruiser запазва своята класическа конструкция върху рама шаси и следва по-големия Land Cruiser 300 с база на платформата GA-F на Toyota, която играе ключова роля за значително подобряване на представянето извън пътя. В същото време новият модел е лесен за маневриране и по-удобен при конвенционално шофиране по пътищата.

Обновеното шаси е с 50% по-здраво, а комбинираната здравина на купето и шасито е увеличена с 30%. Тези значителни увеличения допринасят за подобрена реакция, управление и комфорт при возене, обещава Toyota.

В Западна Европа новият Land Cruiser ще бъде представен с 2,8-литров турбодизелов агрегат, познат от по-старите версии на модела. Той произвежда максимум 204 к.с. и е съчетан с нова осемстепенна автоматична трансмисия Direct Shift, което му дава силата да тегли товари до 3500 кг. В началото на 2025 г. ще бъде наличен електрифициран задвижващ механизъм, съчетаващ мощния и ефективен дизелов двигател с 48-волтова мека хибридна технология. Засега не знаем кой мотор ще стъпи в България, но най-вероятно това ще е същият 2,8-литров дизел.

Toyota ще отвори предварителните продажби на новия Land Cruiser за европейски клиенти през октомври, като първите доставки на автомобили се очакват през първата половина на 2024 г. В галерията от снимки ще намерите две различни версии на предницата - тази с кръглите фарове е т.нар. First Edition, докато другата е стандартната за обновения SUV.

Лукс от Китай!