Австралия въвежда шофьорска книжка за мощни автомобили


04 Aug 2023

В нова стъпка, насочена към повишаване на безопасността по пътищата и регулиране на превозните средства с висока  мощност, Австралия въведе ново законодателство, което налага специални шофьорски книжки за водачи, управляващи мощни коли. Тези машини, често наричани за кратко спортни автомобили или суперавтомобили, стават обект и на други по-строги разпоредби.

Правителството на Южна Австралия разкри, че приблизително 270 шофьори в щата ще трябва да си осигурят новата шофьорска книжка от т.нар. категория U до 1 декември 2024 г. За да отговарят на изискванията за тази книжка, лицата трябва да изкарат предстоящ онлайн курс за обучение, специално пригоден за въпросните мощни автомобили. 

Курсът, планиран за пускане в началото на следващата година, ще обхване осведомеността за риска от шофиране на подобни машини, както и използването на усъвършенствани системи за подпомагане на водача. Всички автомобили със съотношение мощност/тегло равно или надвишаващо 276 киловата на тон (370 конски сили на 1000 килограма) са включени в новия закон.

Новото законодателство обаче не спира тук. Правителството на Южна Австралия също е интегрирало мерки за предотвратяване на дезактивирането на автоматизираните системи за подпомагане в мощните превозни средства. Този ход има за цел да гарантира, че ключови технологии за безопасност като антиблокираща спирачна система, автоматизирано аварийно спиране, електронен контрол на стабилността и контрол на сцеплението остават работещи по всяко време.

Лукс от Китай!