Liebherr превърна 350-тонен минен багер в електричка

  • 14 снимки на преоборудвания R9400 преди и след трансформацията 14 снимки на преоборудвания R9400 преди и след трансформацията

26 Jan 2024

За първи път в историята си гигантът Liebherr преоборудва дизелов минен багер в електрически. Става въпрос за 350-тонния гигант R 9400. По принцип той се задвижва от 50-литров турбиниран дизелов V16 на Cummins (моделът е QSK50), който в различните си модификации може да достигне до 1800 к.с. и 8500 Нм при 1800 об/мин.

Гигантът е на работа в мината Кристмас Крийк в Западна Австралия. Същественото е, че преоборудването е станало с напълно функционираща машина, т.е. от Liebherr подчертават възможността задвижващите системи на подобни гигантски багери да бъдат заменяни от дизелови с електрически при необходимост, без да се налагат други конструктивни промени. И при възможна обратна конверсия, в случай на нужда.

Както може да се досетите, машина с маса 350 тона, дължина над десет и широчина над осем метра не би могла да се задвижва от батерии. Или по-скоро те ще са толкова големи и тежки, че няма да има смисъл да са на борда. Ето защо електрическият багер може да се свърже директно към електрическата мрежа или към външна промишлена батерия от типа на системите Megapack на Tesla.

Не е ясно какъв точно е разходът на енергия и каква е разликата в експлоатационните разходи спрямо конвенционално дизелово задвижване, но Liebherr и минната компания Fortescue ще използват преобразуването, за да сравнят тези параметри преди да преминат към преоборудване и на други минни машини.

В същата мина Fortescue от лятото на 2023 г. тества и 220-тонни електрически камиони с 1,4-мегаватчасови батерии.

Лукс от Китай!