Оранжев и откачен: супер ютът Holden, с 6,6-литров V8 и ненормална конструкцията. Галерия


18 Oct 2016

Как да не ги обичаме тези австралийци. Разстоянието от Европа, както и отдалечеността им от всичко останало, е създала с годините условия за развитите на най-различни породи автомобили (и не само автомобили). Ютът например е изключително характерен за Австралия – пикап, базиран на лек автомобил. По-бърз начин да развозваш жита стока или бали из фермата.

Къстъм културата, съответно, също е доста по-... дива на моменти, от европейската. Само си представете как би изглеждало това оранжево нещо, паркирано пред мол във Виена например. Тотално абсурдно. И точно затова ни харесва.

Оригинално Holden-ът (австралийска марка, подразделение на GM, за тези от вас които не я познават) е имал обикновен дървен леген отзад, за превоз на вече споменатите благини. Дейвид Гибсън обаче, собственикът, решава че практичното возило е супер база за мега оранжевия проект, който носи недвусмисленото име Ballistic.

Оригиналният „малък блок“ на Chevy е разпробит от 350 на 400 кубически инча (5,8 до 6,6), а всичките му вътрешности са сменени с добри парчета: ковани бутала и мотовилки, нови кобилици... списъкът изреден от StreetMachines.au е пълен с търговските наименования на всички части.

Задницата е не по-малко интересна. Площадка за кацане на големи дроове или просто любопитно стилистично решение, легенът без страници (което означава, че вече не е леген) изглежда доста странно. Дейв е поставил задните калници на милиметри от гумите, но това не е проблем, тъй като монтажът им е за задната ос, така че няма риск от протъркване. Ами ако оранжевото ютче навлезе в калта? Вижте я само – тази кола е направена само за асфалт. Откачена, готина и доста оранжева, цвят който харесваме.

Първородната Godzilla!