Знаете ли колко екземпляра Mercedes-Benz SLR McLaren има в България!?

  • Галерия с 15 снимки на SLR-и от България Галерия с 15 снимки на SLR-и от България

14 Aug 2023

Mercedes-Benz SLR McLaren е сред легендарните суперколи на нашето време. Не само, защото е пример за рядко сътрудничество между икони в бранша, но и защото резултатът е кола, която сериозно се различава от общоприетото схващане за нормална.

Годината е 2003. Това е преди 20 години, епохата на Golf V и “полицейската” Astra G, Veyron все още е само идея от бъдещето. Сравнително малкият “тираж” от 2157 екземпляра превръща SLR в доста апетитна дългосрочна инвестиция. Пичовете от @bulgarian_registry съобщават, че в момента повечето екземпляри струват около 700-800 хил. лв., т.е. колкото е била цената им като нови. Специалните версии и по-добре запазените екземпляри могат да надхвърлят милион лева.

SLR в България

Пак по данни на нашите приятели от bulgarian_registry в България в един или друг момент е имало общо 21 екземпляра SLR – приблизително 1% от всички произведени. 15 от тях все още са у нас, включително някои, които не са сменяли собственика си. Най-впечатляващи са четирите кабриолета, като един от тях е в уникален цвят (Crystal Amazonite Blue) – от този екземпляр няма втори в света. Друг от “българските” кабриолети рядко се кара, но е бил забелязван в Марбея (Испания) и Монако. Два от кабриолетите (с регистрационни номера С 000003 и С 000005) са продадени още през 2012-13 г. и вече не са в България.

Купетата са точно 17, като за съжаление две от тях вече не са в движение след удари. Регистрирани са в София, Пловдив, Варна и Хасково. Някои са тунинговани, но повечето са стокови. Само три от тях са продадени извън страната през годините.

Буквално в деня, в който пуснахме този материал, @bulgarian_registry добавиха и нашенски SLR 722, което определено си е събитие!

Известни личности

Един от “българските” SLR е същият екземпляр (днес с номер РВ 4155 НТ), купен като нов от Парис Хилтън през 2006 г. Конкретно тази кола се прочу с папарашките снимки на Парис и Бритни Спиърс, като на една от снимките се вижда, че Бритни е без бельо. Години по-късно Парис Хилтън е хваната да кара въпросния SLR McLaren пияна и е арестувана. Колата е върната на дилърството, когато Парис спира да плаща вноските по лизинга. Близо десет години по-късно колата се озовава в ръцете на американския журналист Ед Болиън (канал в YouTube: VinWiki), който разказва историята ѝ и я прави световноизвестна. През октомври 2021 Ед разпродава част от колекцията си и SLR-ът е купен от българин. Конкретно този екземпляр участва в сезон 2023 г. на Premium Rally и скоро ще участва в SLR Tour (20 – 30 август 2023 г.)

От българските по-известни личности може да отбележим, че Христо Стоичков и Наско Сираков са карали SLR.

SLR Tour

Въпросният тур цели да отпразнува 20 години от производството на автомобила и ще събере възможно най-много SLR-и, които ще поемат на пътешествие из Европа, изпълнено с много предизвикателства и забележителни гледки. Маршрутът включва няколко дни в Монако. Можете да проследите “нашия” SLR McLaren по време на събитието, като последвате @theslrgirl в Instagram.

За повече информация и снимки на “българските” SLR-и, не пропускайте да последвате пичовете от @bulgarian_registry, които са големи фенове на модела, документират детайлно българските SLR-и, и бяха така любезни да ни предоставят информацията и снимковия материал на колите.

И още нещо! Ако си търсите суперкола с инвестиционна цел, сега е моментът за SLR. Едва ли в дългосрочен план ще съжалявате, а цените се вдигат постоянно и скоро ще надхвърлят 1 млн. лв. В годините моделът доказано запазва стойността си.

 

Лукс от Китай!