В това BMW M5 работи секретeн W10 мотор на Volkswagen

  • Галерия с 3 снимки. Галерия с 3 снимки.

16 Aug 2023

BMW M5 E39, чиято история е леко мистериозна. Колата е обявена за продажба от белгийско-немския отбор GDM Motors, чиято основна дейност са участията в GT надпревари с Aston Martin Vantage GT3. Хората се състезават също в класически събития, имат ателие за реставрация и също така продават интересни автомобили. Като въпросната М5-ица, която се твърди, че е била тестово муле на Volkswagen. Според различни източници, колата е купена от концерна по времето на Фердинанд Пийх, под чието ръководство VW са започнали разработката на мотори с W конфигурация – W8, W10, W12 и W16. 

Помните, че имаше дори Passat с W „осмак“, „дванайските“ излязоха с Phaeton ибратското Bentley Conti GT, а колoсaлната 16-цилиндрова машина отиде при Bugatti, след опити и с 18-цилиндрови мотори, 6,3-литровия с 563 к.с. в концепцията 18/3 Chiron oт 1999.

В обявата на GDM Motors пише, че конкретното M5 e с Volkswagen W10 мотор с 500 к.с. и 550 Нм (400 к.с. и 500 Нм за заводския 4,9-литров S62), и че е използвано, като тестов автомобил по програма водена от д-р Сабине Вилеке. Там се споменава също, че Фердинанд Пийх бил толква доволен от резултата, че известно време използвал автомобила за личен. 

Последното е любопитно само по себе си, как това е било възможно, предвид мащаба на групата VW, но няма как да знаем. Факт е, че колата съществува. Записана е дори масата, „около“ 1836 кг или с „около“ 10 килограма повече от стандартно M5. Други сметки пък показват, че предполагаемо 5-литровия W10 двигател тежи под 170 кг. Интересно би било какво ще разбере бъдещият собственик, след разговори с продавачите и след придобиване на колата. Що се касае до цената, такава не е упомената, но със сигурност ще е доста висока. 

Лукс от Китай!