EQE става третият Mercedes, който паркира без шофьор


16 Aug 2023

Електрическият EQE става третият модел на Mercedes (след S-класата и EQS), който получава технологията за автономно паркиране в отсъствието на водача Intelligent Park Pilot. За нещастие на клиентите на Mercedes-EQ по света, опцията се предлага само за Германия, при това засега работи на един-единствен паркинг – P6 на летището в Щутгарт.

 

Както знаете, става въпрос за технология, която позволява да слезете от колата на входа на паркинга, а автомобилът сам да си намери място за паркиране и съответно да ви чака на изхода, когато го повикате през приложение за телефон. Няма нужда да наблюдавате паркирането, нито изобщо да сте наблизо.

Функцията безспорно е много удобна, а в бъдеще би могла и да промени изобщо паркингите по света – местата могат да бъдат по-малки, а таваните по-ниски, ако не се налага шофьорите да присъстват при паркиране. Засега обаче това е просто футуристична опция, която може да се използва на едно-единствено място, при това само от клиенти в Германия. При автономното паркиране EQE използва не само своите сензори, но и предварително вградените в паркинга сензори на Bosch, за да се гарантира пълна безопасност.

В скоро време системата Intelligent Park Pilot ще може да се поръча и за новата Е-класа W214, а по-същественото е, че паркингите, на които системата ще работи, ще започнат рязко да се увеличават.

 

Лукс от Китай!