Omoda, Jaecoo и Exlantix - нови три китайски марки атакуват европейския пазар


03 Oct 2023

Chery Automobile, един от големите играчи на китайския автомобилен пазар, иска да прави бизнес в Европа. Производителят се надява да пусне нови модели от три от своите марки на континента до края на 2025 г. Автомобилите ще идват от дъщерните компании Omoda, Jaecoo и Exlantix.

Omoda 5 ще бъде пуснат в Испания по-късно тази година. През февруари научихме, че кросоувърът ще пристигне и в Обединеното кралство в началото на 2024 г., преди да бъде пуснат в продажба в Германия следващия април като част от стратегията за разпространение в Европа. Марката планира да предлага превозни средства с вътрешно горене, хибридни и електрически превозни средства, които да обслужват по-добре нуждите на различните региони.

Когато Omoda 5 кацне в Обединеното кралство, ще се предлага в трите гореспоменати варианта. Съобщава се, че EV версията ще произвежда 198 к.с. и ще изминава до 450 км с едно зареждане на 64-кВтч батерията. 

Chery ще продава версията с ДВГ в Испания, докато Германия ще получи и ДВГ, и EV версиите с цени започващи от около 30 000 евро. Reuters съобщава, че производителят ще пусне Omoda и Jaecoo на всички основни европейски пазари. Йохен Тютинг, европейски управляващ директор на Chevy, казва пред изданието, че кросоувърът ще бъде "конкурентен на цена."

В Европа Chery ще представи Exlantix, своята изцяло електрическа марка, до началото на 2025 г. Автомобилният производител лансира седана E03 и джипката E0Y по-рано тази година и ще бъде интересно да видим как тези нови модели се справят на конкурентния пазар в Европа.

Освен това, автомобилният производител обмисля покупка или изграждане на завод за сглобяване в Европа.

Първото Revuelto в България!