Skoda представи второто поколение Kodiaq

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

05 Oct 2023

Skoda официално представи второто поколение на най-големия си модел – Kodiaq. Макар дизайнът да представлява съвсем лека еволюция, колата е доста сериозно обновена спрямо супер успешния си предшественик, продаден в 842 хиляди екземпляра.

 

Дължината е пораснала с 6 см (4,76 м), а широчината е намалена почти незабележимо, като багажникът е пораснал до 910 литра, което е върхово предложение в класа, типично за Skoda. Отново ще се предлага и версия със седем места. Предлагат се нови джанти (с размер до 20 инча), в списъка с опциите откриваме матрични диодни светлини (15% по-добра осветеност от предното поколение), както и светеща лента по предната решетка, която лично ние не харесваме особено…

Промените в интериора са по-сериозни. Скоростният лост е мигрирал на кормилната колона, както се случва във всички модели на VW Group напоследък. Зад волана има 10-инчов дисплей за основните функции, а сензорният екран е пораснал и вече се предлага в два варианта – 10 и 13 инча. Симпатични са врътките на климатика с вградени дисплеи, поздрав от Audi.

 

Базовият двигател е 1,5-литров бензинов TSI със 150 к.с., който изключва цилиндри за пестене на гориво. Над него е 2-литровият бензин с 204 к.с. Дизеловите варианти също са базирани на 2-литров мотор – като версиите са две – със 150 и 193 к.с. Всички версии идват със 7-степенен DSG.

До появата на RS новият топ модел е плъгин хибрид. Той е базиран на 1,5-литровия мотор, общата мощност е 204 к.с., като 25,7-киловатчасова батерия позволява да минете до 100 км изцяло на ток. Голям плюс е, че батерията може да се зарежда и от бързи зарядни станции с мощност до 50 кВт. За плъгин хибрида ще се предлага само 6-степенен DSG. Все пак тази версия има и недостатък – багажното пространство на Kodiaq iV е намалено до 745 литра.

Лукс от Китай!