Aston Martin се завръща на Льо Ман с Valkyrie през 2025 г.

  • 4 снимки 4 снимки

05 Oct 2023

Aston Martin отново иска да пише история. Компанията обяви, че състезателна прототипна версия на хиперколата Valkyrie ще се включи в престижното състезание "24 часа на Льо Ман" през 2025 г. Това важно решение става възможно благодарение на подкрепата на Heart of Racing (HoR).

Поне един състезателен автомобил Valkyrie ще бъде включен от производителя в класа Hypercar както на FIA World Endurance Championship (WEC), така и на IMSA WeatherTech SportsCar Championships (IMSA), започвайки през 2025 г. Това амбициозно начинание означава, че ще видим прототипа Valkyrie в три от най-престижните събития в моторните състезания: "24-те часа на Льо Ман", Rolex 24 в Дайтона и "12-те часа на Себринг".

Valkyrie, оптимизиран за състезания за издръжливост, ще разполага с шаси от въглеродни влакна и ще използва модифицирана версия на създадения от Cosworth 6,5-литров V12 двигател с атмосферно пълнене. Този задвижващ агрегат ще бъде допълнително подобрен, за да отговори на строгите изисквания на класа Hypercar и да издържи суровостта на състезанията за издръжливост от най-високо ниво. За разлика от пътната спецификация Valkyrie обаче, състезателната кола ще пропусне хибридната система с батерия и електрически двигатели, като се фокусира единствено върху мощността на V12 агрегата.

Лукс от Китай!