Този концепт на Opel предшества дизайна на Kadett E и Omega A

  • 6 снимки 6 снимки

16 Oct 2023

Сигурно тази предница ви изглежда позната. Но надали познавате конкретно този автомобил. Той носи името Tech 1, а Opel го показва в концептуална форма по време на изложението във Франкфурт през 1981 година.

Интересното тук е, че Tech 1 се базира на платформата на Opel Kadett D, но на практика предшества дизайна на следващото поколение Kadett E. Голяма част от визията се пренася и в първото поколение Opel Omega A, който излиза на пазара през 1986 година.

Дизайнът на концепта е насочен към възможно най-нисък коефициент въздушно съпротивление и резултатът е показател от 0,235 благодарение отчасти и на панорамното предно стъкло. Дизайнът на джантите на Tech 1 пък влиза в масово производство като опция за алуминиеви джанти на най-скъпите версии на Opel Rekord E2.

Интериорът е доста технологичен за времето си и предлага почти безброй бутони за отделните функции. Това е тенденция, която Opel прилага доста по-късно в своето развитие - някъде около появата на Astra J през 2009 година. Скоро след това бутоните биват почти изцяло заменени от дисплеи.

Лукс от Китай!