Пилотите от Формула 1 могат да бъдат глобявани с до 1 млн. евро


20 Oct 2023

Пилотите от Формула 1 бяха шокирани от новите правила на Международната автомобилна федерация (FIA), които предвиждат глоби в размер до 1 млн. евро. Досега максималната санкция беше 250 хил. евро.

Проблемът е, че FIA не даде никаква допълнителна информация и съответно не е ясно в какви случаи санкцията може да достигне внушителната седемцифрена сума.

Кевин Магнусен от Haas, чиято годишна заплата е 5 млн. евро, заяви: “Не знам какво трябва да направиш, за да те глобят с милион. Шарл (Льоклер) може да си даде часовника, но аз ще избягам и никога няма да ме намерят.” Магнусен има предвид не само часовника Richard Mille RM67-02 на Льоклер (който струва около 2 млн. швейцарски франка), но и голямата разлика в заплатите на пилотите. Макар никой от тях да не може да се нарече беден, състезателите от по-малките отбори и тези в дъното на колоната, като Логан Сарджънт (Williams) или Юки Цунода (AlphaTauri), получават милион евро за целия сезон във Формула 1 и трябва да привличат спонсори, за да запазят местата си в отборите.

FIA разкрива, че парите от глобите ще отидат за програми за развитие на моторните спортове. В новите правила обаче няма ясно посочени точки за това какво провинение може да доведе до максимална глоба от 1 млн. евро.

В Гран при на Катар преди месец Хамилтън беше глобен с 50 хил. евро, половината условно, заради това, че след катастрофа пресече пистата пеша. Със същата сума пък преди време беше глобен Макс Верстапен, когато докосна с ръка задното крило на колата на Mercedes.

 

Първото Revuelto в България!