Как да почиствате ауспуха на мотора?


14 Nov 2023

Всеки мотоциклетист се стреми да поддържа превозното си средство в отлично състояние. Един от най-важните компоненти, който често се пренебрегва, е познатият на всички любители на високите скорости ауспух за мотор. Той не само влияе на звука и мощността на мотора, но и на неговата визия. В тази статия ще разберете какво е необходимо, за да го почистите ефективно, така че да удължите живота му.

Подготовка за почистване на ауспуха

Преди да пристъпите към самото почистване, трябва да си подготвите всички необходими материали и инструменти. Подготовката е важна стъпка, която ще ви осигури безопасността и ефективността на процеса.

На първо време се уверете, че моторът е напълно изстинал. Това е важно, защото работата с горещи компоненти може да доведе до сериозни изгаряния и други наранявания. За да започнете почистването трябва да са минали поне няколко часа от последното му използване.

Необходими материали

Следващата стъпка е да си подготвите следните материали и инструменти, които ще ви помогнат да почистите ауспуха по безопасен и ефективен начин:

- мека кърпа – изберете висококачествена микрофибърна кърпа, която е мека и абсорбираща. Тя ще ви помогне да премахнете мръсотията и остатъците без да надраскате повърхността на ауспуха;

- четка с меки влакна – тази четка е идеална за отстраняване на по-упоритите замърсявания и сажди, които се натрупват във вътрешността и по повърхността. Уверете се, че четката е достатъчно мека, за да не повреди покритието;

- препарат за почистване – има специализирани препарати, които са предназначени за изпускателни системи. Те разтварят упоритите масла, сажди и други замърсявания, които се натрупват при карането на мотора;

- скоби – те са необходими за закрепване на защитни тапи или кърпи за предпазване на деликатните части на мотоциклета по време на почистването;

- тапи – използвайте гумени или пластмасови тапи, за да блокирате изпускателните отвори и да предотвратите навлизането на вода и почистващи препарати в системата.

След като сте подготвили всички материали, може да пристъпите към следващите стъпки от процеса, като винаги следвате инструкциите на производителя и се грижите за своята безопасност.

Почистване на външната част на ауспуха

Външната страна на заглушителя е частта, която всички виждат, затова е важно да я поддържате в блестящ вид. Използвайте мека кърпа и почистващ препарат, за да отстраните замърсяванията и отлаганията по повърхността.

Почистването на външната част не само придава на мотоциклета по-добра визия, но и предотвратява корозията и удължава живота на системата. За постигане на оптимални резултати нанесете почистващия препарат върху мека кърпа и търкайте внимателно с кръгови движения, като обръщате особено внимание и на труднодостъпните места, където най-често се натрупват замърсяванията. Тъй като спортните мотоциклети често имат специално покритие за увеличаване на мощността и звука, е важно да използвате специализиран почистващ препарат и да спазвате указанията на производителя. Само по този начин ще избегнете увреждане на покритието и ще намалите ефективността на ауспуха.

Почистване на вътрешността на ауспуха

Тази стъпка е важна за поддържането на оптимална работа на двигателя. При двутактовите двигатели, при които отработените газове и маслото често водят до образуване на сажди, редовното почистване може значително да подобри както мощността, така и звука на двигателя. За да направите това ефективно, нанесете достатъчно количество от почистващия препарат във вътрешността на ауспуха и го оставете да подейства в указаното в инструкциите време. 

След това почистете с четка с мек косъм, за да отстраните упоритите замърсявания, като внимавате да не повредите вътрешните компоненти, като клапи и заглушители. При пистовите и кросовите мотоциклети, които често са подложени на по-голямо натоварване и по-замърсени условия, грижата за ауспуха е още по-важна.

Поддръжка на ауспуха

Поддържането на ауспуха на мотора в добро състояние е от съществено значение за оптималната му работа. Ако това се прави редовно и се обръща внимание на детайлите в целия процес, ще се подобри външния вид и звука на мотора и ще се увеличи неговата мощност, което неминуемо ще се отрази и на цялостното изживяване.

Лукс от Китай!