Ким Чен-ун се вози в коли от една марка (Галерия)

  • Галерия от 9 снимки с част от колите на Ким Чен-ун Галерия от 9 снимки с част от колите на Ким Чен-ун

14 Sep 2023

Една от водещите новините тази седмица в световната политика бе срещата между лидера на Северна Корея и президента на Руската Федерация. Настрана от договорките за оръжие, дружба и партньорство между Ким Чен-ун и Владимир Путин, автомобилните медии отново повдигнаха въпроса за превозните средства на севернокорейския ръководител.

Конкретно за срещата в Русия Ким Чен-ун избра да се вози в една от по-старите си лимузини. Става въпрос за брониран Maybach S62 (W240), сглобяван като модел между 2002 и 2012 г. Колата струва 1,6 млн. долара и определено не е единствената в гаража на президентската институция на КНДР.

Ким Чен-ун е голям фен на Mercedes-Benz и целият му автопарк е с модели на немската компания. Въпреки това от Щутгарт отричат някога да са му доставяли официално какъвто и да е автомобил.

„Нашата компания няма бизнес връзки със Северна Корея вече повече от 15 години и стриктно спазва ембаргото на ЕС и САЩ“, казват през 2019 г. в официално изявление от Daimler AG (днес Mercedes-Benz Group AG).

През 2018 г. комунистическият лидер си поръча два броя Mercedes-Maybach S600 Guard. Бронираните коли безпроблемно бяха транспортирани с кораб от пристанището в Ротердам (Нидерландия) до столицата Пхенян.

От дълги години ООН е наложила санкции срещу Северна Корея във връзка с разработването на ядрени оръжия. Те включват забрана на компании и лица да продават луксозни стоки на КНДР.

Въпреки ембаргото повече от 90 страни са нарушили забраните на ООН и са доставили на Северна Корея т.нар. „луксозни стоки“.

Като такъв се смята и един от най-ползваните автомобили от Ким Чен-ун. Това е любимият му Mercedes-Maybach Pullman Guard, оценяван на над 1 млн. долара.

През 2018 г. обаче Ким Чен-ун изненада гостите на срещата си с тогавашния държавен секретар на САЩ Майк Помпео, появявайки се с Rolls-Royce Phantom. Колата вероятно е използвана предимно за демострация, че санкциите на Запада не вършат работа и севернокорейският лидер е над тях. Втори път лидерът не е забелязван публично да се вози в Rolls-Royce.

Ким Чен-ун има в автопарка си няколко Pullman-а от различни поколения, няколко броя Maybach, също от различни генерации, както и много S-класи. Всички те са заводски бронирани с най-висока за времето си защита. Около тях винаги има тичащи мъже в черни костюми, които са личната охрана на ръководителя на КНДР.

Лукс от Китай!