ZF пуска нова спирачна система без хидравлика


20 Nov 2023

Германският технологичен гигант ZF, известен най-вече със скоростните си кутии, представи изцяло електронна спирачна система, която работи без хидравлика. Припомняме, че и в момента много автомобилни производители използват спирачни системи by wire, при които няма пряка връзка между спирачния педал и спирачките, но за първи път става въпрос за решение, при което отпадат хидравличните елементи. В новата система необходимото за спирането налягане се създава от малки електромотори, разположени директно върху спирачните апарати, съобщава Auto Bild. Така хидравличната система със спирачна течност става излишна, а оттам и всички сервопомпи, цилиндърчета и допълнителни детайли. 

Новата технология ще се използва както в електромобили, така и при конвенционални модели с ДВГ. ZF твърди, че тя е в състояние да намали спирачния път с до девет метра в сравнение с използваните днес спирачки. Освен това ще намали отделянето на фини прахови частици от спирачките и ще позволи по-голям пробег при електромобилите. Друг голям плюс се състои в това, че електрическите спирачки са по-евтини за производство от хидравличните.

За да бъде сведена до минимум опасността от дефект на електрическата инсталация, всички кабели ще бъдат дублирани. Работата на системите ABS и ESP остава незасегната, тъй като сензорите за тях са разположени на главината на колелото.

Как работи новата система?

Директно върху спирачния апарат е разположен малък електрически мотор, “актуатор”. Той получава информация от педала на спирачката чрез кабел. Отпада цялата останала система от хидравлични елементи, необходимостта от спирачна течност и съответно нейната подмяна.

ZF очаква до 2027 г. да пусне системата на пазара, но първите коли с подобни спирачки ще станат масови едва след 2030 г.

 

Лукс от Китай!