ABT създаде улично Audi R8 LMS GT2

  • Галерия от 8 снимки с ABT XGT Галерия от 8 снимки с ABT XGT

24 Nov 2023

„От пистата на пътя“ – това е кратката филосовия на ABT, немската компания, занимаваща се от 1970 г. насам с моторспорт и тунинг. Най-новата машина на базираната в Кемптен, Бавария, фирма носи името ABT XGT. И най-просто казано това си е състезателно Audi R8 LMS GT2 с регистрационни табели.

Колата е създадена в партньорството на Scherer Sport и от нея ще бъдат направени 99 екземпляра. Проектът на ABT е отнел две години, но вече всичко е готово за лимитираното производство на XGT, който е разработен именно върху R8 LMS GT2.

Всяка кола ще бъде ръчно сглобена и според ABT това е най-ексклузивният автомобил, напускал фабриката на компанията.

Средноразположеният 5,2-литров V10 е с четири разпределителни вала и е настроен да произведе 640 к.с., предавани към задните колела. Скоростната кутия е 7-степенна S-tronic, а превключването е с лостчета зад волана.

Убийствено изглеждащото ABT XGT тежи 1400 кг и може да развие 310 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена.

Еволюцията на тази машина е минала през известните писти „Нюрбургринг“, „Заксенринг“ и „Хокенхайм“, където DTM пилотите Кевин ван дер Линде и Рикардо Фелер са били ангажирани в разработването по време на целия процес. Участие взима и директорът на ABT Motorsport и в същото време автомобилен пилот Мартин Томчик.

Окачването на бруталната R8-ца е състезателно с две нива на настройка. Променена е изпускателната система, за да могат да бъдат ограничени емисиите CO2 и колата да получи сертификат за улично ползване. Официално емисиите са 473 г/км, а средният разход на гориво е 20,7 л/100 км.

Кокпитът на ABT XGT също е състезателен. На таблото може да следите различни уреди като налягане в гумите, избор на предавка, температура на маслото в двигателя, скоростната кутия и охладителната течност. Воланът е 1:1 със състезателния.

И все пак идеята е XGT да се кара по обществените пътища, затова от ABT добавят ръчна спирачка, камера за заден ход и имобилайзер.

Достигаме и до цената на този уличен състезател. Тя започва от 598 000 евро, което прави точно 1 169 426 лева, в които е включено ДДС.

Лукс от Китай!