Науката говори: кое е по-вълнуващо, Mustang V8 или електрически Mach-E?

  • 40 снимки 40 снимки

29 Nov 2023

Екип от Лаборатория Neurocomputing към Технически университет - София и сайта Eurica.me представиха първите резултати от мащабно невромаркетинг изследване с автомобили, проведено в България. В момента базата данни съдържа запис на физиологичната реакция при управление на над 30 различни автомобила с бензиново, дизелово, хибридно, електрическо или водородно задвижване.

„Нашата хипотеза е, че различните автомобили влияят по различен начин на човешката физиология, а оттам и на емоционалното и когнитивното състояние на водача. Всяка кола създава уникален физиологичен отпечатък върху водача, който може да бъде измерен с подходящо оборудване. По този начин различни автомобили могат да бъдат класифицирани и сравнени един с друг в пространството на измерените физиологични реакции“, споделят създателите изследването.

В рамките на проучването бе проведен и експеримент за замерване на реакцията на човешкия организъм и мозък при ускорение от 0 до 100 км/ч на автомобил с ДВГ и с електрическо задвижване от сходно семейство – Ford Mustang Mach 1 и Ford Mustang Mach E. Изследването е направено с помощта на уред за електроенцефалография и измерване на сърдечна честота, насищане на кръвта с кислород и кожна проводимост. Извършени са по 10 старта с всеки един от автомобилите, а анализът е на база състоянието на организма преди, по време и след старта.

Изводи:

- Възбудата, фокусът и вниманието са по-силно изразени по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.   
- Сърдечната честота се увеличава средно с 6 удара/мин по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с сърдечната честота преди старт, докато сърдечната честота по време на ускорение с Ford Mustang Mach 1 остава относително непроменена.
- Кожната проводимост остава по-висока (т.е. по-силен отговор на симпатиковия дял на периферната нервна система) средно по време на ускорение с Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.

Със сигурност голямо значение тук оказват предварителните настроения у човека, който бива използван като "опитно зайче" по време на изследването. Казано просто, ако по принцип шофьорът има по-силни симпатии към спортни автомобили с ДВГ, отколкото към електромобили, можем спокойно да очакваме резултатът му да е различен спрямо друг шофьор, който има противоположни очаквания.

Организаторите на изследването очертават следните изводи:

- Нивата на кислород в кръвта бяха намалени повече като отговор на ускорението на Ford Mustang Mach-E в сравнение с Ford Mustang Mach 1.

- Всички наблюдавани ефекти и промени, причинени от двата автомобила (Ford Mustang Mach-E и Ford Mustang Mach 1) върху физиологичните параметри на водача, са в границите на нормалните и здравословни стойности.

Разликите във въздействието на автомобилите върху физиологичните параметри на шофьорите могат да бъдат измерими с оборудване на ниво централна нервна система (ЦНС) и ниво периферна нервна система (ПНС). На ниво ПНС Ford Mustang Mach-E стимулира повече симпатиковия дял на ПНС в сравнение с Ford Mustang Mach 1. Дали този ефект ще се възприеме от шофьора като нещо положително и желано и ще насочи предпочитанията му към електрическия автомобил или като нещо нежелано и дразнещо, зависи от допълнителни фактори. Чрез ЕЕГ изследване на ниво ЦНС Ford Mustang Mach-E предизвика по-високи нива възбуда, фокус и внимание в сравнение с Ford Mustang Mach-1. 

Лукс от Китай!