McLaren се завръща в Льо Ман 29 години след епичната победа на F1


29 Nov 2023

McLaren обяви, че се връща в “24-те часа на Льо Ман” за първи път след легендарния успех през 1995 г. Този път обаче британската компания няма да участва в топ класа, а в новия LMGT3. Там два екземпляра 720S GT3 Evo ще се борят за победата в партньорство с отбора United Autosports.

Една от двете коли ще носи номер 59 в чест на онзи McLaren F1, който спечели “Льо Ман” през 1995 г., докато другата ще бъде с номер 95 в чест на шампионската година.

 

McLaren ще има жестока конкуренция в новия клас, където един срещу друг ще се изправят Ferrari 296 GT3, Porsche 911 GT3 R, Aston Martin Vantage GT3, BMW M4 GT3, Lamborghini Huracan GT3 Evo2, Lexus RC F GT3 и Chevrolet Corvette Z06 GT3.R.

 

McLaren ще участва в целия шампионат за издръжливост, който започва на 2 март в Катар и се състои от осем кръга, четвъртият от които – “24-те часа на Льо Ман”.

Валентино Роси ще кара в същия клас LMGT3 с BMW. Във върховата категория на хиперколите пък откриваме цял куп бивши пилоти от F1: Кубица ще кара за Ferrari, Мик Шумахер за Alpine, Себастиен Буеми, Ник де Врис, Камуи Кобаяши и Брендън Хартли за Toyota, Жан-Ерик Верн, Пол ди Реста и Щофел Вандоорн за Peugeot, а Даниил Квят за Lamborghini.

 

Лукс от Китай!