Porsche качи 911 на 6734 метра надморска височина и би рекорда на Unimog

  • Галерия с десет снимки от епичното изкачване! Галерия с десет снимки от епичното изкачване!

07 Dec 2023

Porsche подобри световния рекорд за най-високо изкачване с колесно превозно средство. Досега постижението се държеше от Mercedes с техния Unimog, който в началото на 2020 г. достигна 6694 метра надморска височина по вулкана Охос дел Саладо в пустинята Атакама на границата между Аржентина и Чили. Тогава за целта бяха използвани модифицирани Unimog, подпомогнати от вериги за гумите и лебедки. Между другото мисията на Unimog включваше и монтиране на четири радиостанции за спешни повиквания във високата част на планината.

На 2 декември 2023 г. Porsche победи това постижение, като изкачи силно модифицирана Carrera 4S до 6734 метра – на едва около 160 метра под върха на най-високия вулкан в света – 6893 метра. Колата, постигнала рекорда, е управлявана от 3-кратния победител в “24-те часа на Льо Ман” Ромен Дюма. Porsche праща за мисията два екземпляра 911. И двата са силно преработени. Това включва преместване на охлаждащата система по-високо, за да бъде защитена от острите скали по чукарите, монтиране на защитен ролкейдж, карбонови седалки и 5-точкови колани.

Порталните мостове на окачването са допълнени от офроуд гуми, като клиренсът е увеличен до 350 мм. Всичко излишно от интериора е изхвърлено, за да не тежи, включително задната седалка. Скоростната кутия е променена с по-къси предавки, съобразени с ниските скорости при изкачването. За предпазване на пода на колата е монтирана специална арамидна броня. Всъдеходната Carrera получава също система, наречена Warp-Connector, която по същество разпределя въртящия момент постоянно между четирите колела. Блокажът на диференциалите може да се включва индивидуално, а за най-високата част на планината е добавена лебедка, която със сигурност е влязла в употреба.

Porsche не за първи път изпраща двете силно модифицирани 911 към върха. Миналия път колите стигнаха до около 6000 метра надморска височина. За първи път, обаче, те са заредени изцяло със синтетични горива, произведени в Чили, което прави рекорда още по-респектиращ и екологично ориентиран. Двигателят на 4S има 450 к.с., измерени на морското равнище. Интересно каква част от тези коне са останали при близо 7000 метра надморска височина. Усилието е сериозно не само за машините, но и за хората. Екипите, са имали нужда от няколко дни аклиматизация преди да се хвърлят към подобряване на рекорда.

Лукс от Китай!