Водолази извадиха откраднат италиански прототип от френски канал

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

13 Dec 2023

Премиерата на този италиански модел не бе планирана да бъде по такъв мокър начин. Но тя вече е факт, след като неизвестен шофьор заби прототип на Lancia Ypsilon във френския канал Рейн-Рона, недалеч от границата с Швейцария.

Не е ясна причината за инцидента, нито защо предсерийната Lancia е без камуфлаж. Спекулира се, че колата е била открадната, но от местната полиция в Монбелиард отказват да дадат каквато и да е информация по случая.

Прототипът бе намерен във вторник сутринта, потопен във френския канал Рейн-Рона, като от него се виждаше само горната част. Водолази и пожарникари са били ангажирани да извадят колата от водата с помощта на кран.

Доколкото до новата Lancia Ypsilon, тя трябва да бъде нещо като клонинг на актуалното Peugeot 208 и Opel Corsa, които имат електрически версии. Все пак Fiat Chrysler и Groupe PSA се обединиха в групата на Stellantis и много модели споделят обща платформа и компоненти. Ще видим Ypsilon официално през 2024 г., когато ще разберем всичко за нея.

Концепцията на Lancia е да произвежда единствено електромобили най-късно от 2028 г. През 2026 г. италианската компания ще пусне своя флагман, който ще бъде фастбек модел, възраждащ името Aurelia. Ще видим и електрическа Lancia Delta, планирана за 2028 г.

Лукс от Китай!